ASAL - USUL KELANTAN

sejarah01

 

     Mungkin kita semua tertanya-tanya dari manakah asalnya nama negeri Kelantan? Sebenarnya, nama Kelantan dikatakan berasal daripada pokok Gelam Hutan ataupun nama lain bagi pokok itu ialah Melaleuca leucadendron.Selain itu, ada juga teori lain mengatakan nama Kelantan berasal   daripada perkataan Melayu iaitu kilatan serta kolam   tanah. Sejarah awal negeri ini mempunyai hubungan dengan Kerajaan Funan Kingdom, Empayar Khmer,Srivijaya dan Siam. Sejarah China menunjukkan kewujudan hubungan perdagangan dengan Kelantan yang dikenali sebagai "Ho-Lo-Tan". Dari sinilah   wujudnya nama kelantan yang juga dikenali sebagai negeri Cik Siti Wan Kembang.

 

LATAR BELAKANG TUMPAT

tumpatmap

Jajahan Tumpat telah dibina pada 1 Januari 1949, di kawasan Padang Mahkota iaitu dihadapan kediaman rasmi Ketua Jajahan dan apabila beroperasi telah diterajui oleh Allahyarham Dato' Nik Hussein bin Nik Zainal (Dato' Kaya Setia) selaku Ketua Jajahan yang pertama.
     Kepesatan pembangunan yang dialami di jajahan Tumpat pada waktu itu serentak dengan perkembangan pelabuhan dan stesen kereta api yang merupakan nadi perhubungan dan pengangkutan di Pantai Timur.
  Jajahan Tumpat adalah satu-satunya jajahan yang paling kecil antara jajahan di Negeri Kelantan dengan keluasannya hanya 169.5 km persegi.
     Walau bagaimanapun, Tumpat merupakan jajahan yang paling unik sekali kerana mempunyai dataran dan beratus-ratus buah pulau sungai (River   Island) yang tidak berbukit yang amat sesuai serta berpotensi untuk dijadikan   kawasan Pelancongan Antarabangsa. Jajahan Tumpat ditadbir melalui tujuh   daerah penggawa dan dibahagikan kepada 30 mukim. Di setiap mukim ini pula terdapat beberapa buah kampung yang kesemuanya berjumlah 57 buah dan setiap kampung diketuai oleh seorang penghulu (Ketua Kampung) yang bertindak sebagai penghubung antara rakyat dan pentadbiran jajahan.